MONUMENTE

În România, Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat se va desfășura în perioada 24 – 27 mai și 1-3 iunie. În rândurile ce urmează, vă invităm să consultați lista spațiilor de patrimoniu care au dat curs invitației europene și își vor deschide porțile special pentru această inițiativă. Lista este grupată pe regiunile istorice ale României și cuprinde activitățile la care sunteți invitați să luați parte și datele de contact. Vă încurajăm să vizitați cât mai multe.

Muntenia și București

 

Domeniul Cantacuzino de la Florești

Sunteți invitați să vizitați Domeniul Cantacuzino de la Florești (situat la doar 80 de km de București) care găzduiește ruinele Palatului Micul Trianon, bijuterie arhitectonică realizată de I.D. Berindey, arhitectul care a proiectat și Palatul Cantacuzino (Muzeul „George Enescu”) din București, Palatul Culturii din Iași, Palatul Cantacuzino de la Bușteni. Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababul” a dorit să-i lase nepoatei sale în dar o reședință care să strălucească în plan european, de aceea, sursa de inspirație a fost chiar palatul Micul Trianon de la Versailles.

1 – 3 iunie

Concurs de echitație Karpatia Pony Show 2018 și concurs complet internațional / Strada Grigore Cantacuzino, comuna Florești, Prahova/ http://pony.karpatiahorse.ro/ ; Facebook:  http://domeniulcantacuzino.ro/ ; contact@domeniulcantacuzino.ro ; +40 372 870 413

 

Domeniul Ion Ghica de la Ghergani

Situat la 30 de minute de București, Domeniul de la Ghergani este unul dintre spațiile de patrimoniu mai puțin accesate în ciruitele turistice, însă care ascunde o istorie fascinantă care vorbește despre viața de secol XIX și personalitatea enciclopedică a lui Ion Ghica, unul dintre personajele – cheie ale formării României moderne. Au vizitat Gherganii personalități legendare, de la haiduci precum Iancu Jianu și Ioniță Tunsul, până la domnitori și artiști precum Alexandru Ioan Cuza și Franz Liszt. Domeniul de la Ghergani este, de asemenea, unul dintre locurile în care au fost făcute primele planuri ale Unirii Principatelor.

1 – 3 iunie 

Expoziția itinerantă „Castele și Conace Revitalizate”, tururi ghidate, concert Duo Kitharsis sâmbătă, 2 iunie/ Strada Ion Ghica, orașul Răcari, cartier Ghergani/ Eveniment pe Facebook: https://www.facebook.com/events/371140980058813/ ;   www.domeniul-ghica.ro ;  https://www.facebook.com/DomeniulIonGhica/ Înscrieri la adresa patrimoniuprivat@gmail.com și la nr. 0726.813.074

 

  Casa Costa – Foru  

Casa Costa-Foru este reprezentativă pentru
modul în care materialitatea și imaterialitatea locuirii
se influențează și se determină reciproc, devenind
acasă. Poți înțelege familia prin simpla explorare a
casei și, viceversa, îți poți îmagina casa doar ascultând
poveștile de viață ale urmașilor lui C. G. Costa-Foru; a
avea parte de ambele este un privilegiu. Loc al
efervescenței oamenilor și ideilor, casa este o
rezultantă a unor istorii de viață adunate de-a lungul a
mai bine de un secol.

25 – 27 mai; 1 – 3 iunie

Casa Costa – Foru din București găzduiește zilele acestea o expoziție – eveniment despre aniversarea a 130 de ani a inginerului Emil Prager al cărui nume se leagă de clădiri emblematice precum Palatul Regal, Hotelul Union, Senatul României, Fundația Dalles. O serie de evenimente se întind aici peste trei săptămâni, printre care se numără expoziții, concerte, performance-uri, degustări de vinuri. Urmăriți pagina de Facebook a Casei Costa – Foru

Program de vizitare: 25 – 27 mai: vineri 18:00 – 22:00, iar în weekend 16:00 – 22:00  1 – 3 iunie idem

 

  Hanul lui Manuc

Cu o istorie de peste doua veacuri, bogata si tumultuoasa, martor tacut al evenimentelor care au marcat istoria romanilor, loc de intalnire al drumetilor prin Bucuresti, dar si al elitei societatii romanesti, Hanul lui Manuc a fost si va ramane, cu siguranta, un han ca niciun altul. Povestea Hanului lui Manuc incepe in anul 1806, cand acesta a rasarit pe meleagurile lui Bucur. Vestit negustor, diplomat si hangiu, Manuc Bei era considerat in acele timpuri drept unul dintre cei mai avuti mosieri din Balcani.

1-3 iunie

Cu prilejul Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat, Hanul lui Manuc îi așteptă pe toți cei curioși să redescopere clădirea – martor la atâtea și atâtea evenimente, printr-o vizită în grădină și în celelalte încăperi care și astăzi găzduiesc locuri unde să poposiți, să dejunați sau să vă bucurați de o cafea savuroasă, întocmai ca și pe vremuri. Pentru vizite organizate, vă rugăm să vă înscrieți prin email la adresa patrimoniuprivat@gmail.com. programul vizitelor 1 – 3 iunie: 10:00 – 16:00. Program în curs de actualizare.  http://hanulluimanuc.ro/;   https://www.facebook.com/RestaurantHanuluiManuc/Oltenia

 

Vila Golescu de la Câmpulung Mușcel

Recent restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung, aparținând unei faimoase familii românești cu o istorie ce merge până în secolul XV. Vasile Golescu a amenajat o superba gradina si un parc in jurul vilei, aducand specii de plante si de pomi rari si integrandu-le cu cele ale locului. Vila Golescu a fost confiscata de comunisti, dar surorilor Golescu, fetele constructorului, li s-a permis sa locuiasca in continuare in imobil. Astfel, spre deosebire de destinul nefericit al atator alte imobile confiscate de regimul totalitar, în cazul Vilei Golescu din Campulung Muscel s-a reusit, pe cat de mult posibil, pastrarea monumentului de arhitectura si ambientul interbelic.

24 – 27 mai

Vila Golescu este deschisă vizitatorilor special cu ocazia Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat. Orar de vizitare: 24 mai:  10:00 – 12:00/ 14:00 – 19:00 și 26 – 27 mai: 11:00 – 19:00 Rezervări la adresa savescu.andreea[at]gmail.com;  http://propatrimonio.org/en/villa-golescu/

 

   Cula de la Curtișoara

Cula, locuință fortificată a boierilor români de la țară, a aparut o dată cu declinul Imperiului Otoman, pentru a rezolva nevoia de apărare în fața haosului creat. Termenul (kulă) a fost preluat de la poporul turc. Tradus in limba romana înseamna turn.

Cula Cornoiu/ Neamțu este una din cele mai frumoase construcţii de acest tip din zonă. Datele aproximative spun că aceasta a fost clădită în secolul al XVIII-lea. 

Cula se află în incinta Muzeului arhitecturii populare gorjenești, cartier Curțișoara, oraș Bumbești-Jiu, județ Gorj

1 – 3 iunie

Proprietarii Culei de la Curtișoara v-a pregătit un program plin care cuprinde construirea colectivă a unei instalații de lemn, folosind atât instrumente tradiționale, cât și instrumente moderne; proiecția documentarelor de scurt –metraj „Oamenii patrimoniului”, picnic sub tei, tururi ghidate, gulaș la ceaun, jam session și party sub stele. Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/events/1714201368629661/ ; Cartierul Curtișoara din Bumbești – Jiu, Gorj.


Moldova

Conacul Petre P. Carp de la Țibănești

Conacul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp în satul Țibănești din județul Iași, familia Carp stabilindu-se în Moldova în secolul al XVI-lea. Dimitrie Cantemir citează familia Carp, în Descriptio Moldaviae, printre principalele neamuri boierești ale Principatului Moldovei. Petre P. Carp, cel care a moștenit conacul, se numără printre fondatorii societății Junimea, unul dintre vârfurile societății românești; a studiat dreptul la Bonn, a devenit ministru de externe și ulterior prim-ministru de două ori.

24 mai

Tururi ghidate, atelier de fierărit. Conacul se află în plin proces de restaurare, vizitatorii fiind invitați să descopere și această dimensiune a patrimoniului cultural. Vor avea loc tururi ghidate numai prin programare. Puteți urmări și participa la atelierul de fierărit susținut de o echipă româno – franceză. Veți găsi ceaiuri și un mic magazin de suveniruri. Înscieri la prodidbucuresti@gmail.com (data limită: 20 mai) Persoană de contact: Alexandra Mihailciuc


Maramureș

 

Casa Breb 333

Oamenii, în Maramureș, pur și simplu iubesc lemnul de când lumea și dantelăriile infinite ale unui meșteșug păstrat de generații. Aici obișnuiesc să-și construiască tot din lemn majoritatea obiectelor pe care le folosesc în jurul casei. Și poate de aceea porțile caselor lor, înalte și pline de sculpturi cu motive antice, și bisericile lor de lemn au devenit faimoase în toată lumea devenind parte din Patrimoniul UNESCO. Iar casa Breb 333, veche de peste 100 de ani, este chiar una dintre acele case tradiționale din satul Breb din Maramureș. 

 

3 – 5 iunie

Vă invităm cu drag să o vizitați cu prilejul Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat, dar și în restul anului.  Persoană de contact: Sinziana Petreus +40 756 792 013 Mai multe pe: http://www.experiencetransylvania.ro/guesthouse/breb-333/Transilvania

 

   Casa Rațiu din Turda

24 – 27 mai

 

Casa Rațiu, situată în zona centrală a Transilvaniei, este o locuință istorică de familie dar și sediul unei inițiative sociale pentru democrație. Aparținând unei ilustre familii românești, casa păstrează un ambient elegant și liniștit unde puteți poposi pentru a explora tot ce este mai frumos din Transilvania.

Conact: Pamela Rațiu, pamela.ratiu@yahoo.com; www.casaratiu.ro; https://www.facebook.com/casaratiudeoaspeti/

 

    Biserica fortificată Alma Vii

Alma Vii este atestată documentar încă din anul 1289, fiind un sat liber sub Coroană Ungară. Două secole mai târziu, o biserică fortificată a fost construită aici, de la înălțimea căreia satul era protejat. Clădirea bisericii a fost înlocuită în secolul XVI adăugându-se fortificații și mai solide. A fost restaurată curând de Mihai Eminescu Trust prin “Whole Village Project.”

1 – 3 iunie

Vizitatorii sunt bine-veniți să descopere peisajul de poveste din împrejurimi și biserica fortificată care găzduiește în această perioadă o expoziție interactivă despre modul de viață al șașilor, pregătită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Persoană de contact: Simona Iacob, 0269 862 552 Mai multe aici: http://www.experiencetransylvania.ro/villages/alma-vii/ și pe Facebook: https://www.facebook.com/almaviiheritage/

Castelul Rákóczi-Bánffy, Gilău

Cea mai veche parte a castelului din Gilău – reședința episcopului – a fost construit la începutul secolului al XV-lea. În jurul ansamblului de clădiri care prezintă stilul gotic s-a conceput castelul renascentist, cu plan regulat și patru turnuri de colț, vizibil și în ziua de azi, care a fost construit între anii 1530-40 la comanda unuia dintre ultimii episcopi catolici din Transilvania medievală, Statileo János (1528-1542). Cea mai importantă transformare a castelului s-a înregistrat în perioada domniei lui I. Rákóczi György (1630-1648).

26 Mai

Castelul este ocazional deschis publicului. Pe 26 mai își va deschide porțile din nou și va găzdui activități pentru întreaga familie, cu inspirație din folclor și jocul de păpuși. Vor avea loc ateliere cu materiale reciclate, urmărind să dezvolte o mentalitate eco-friendly în rândul celor mici. Programul va cuprinde și momente interactive de spus povești. Ocazie frumoasă pentru picnic pentru toți vizitatorii. http://coalitie.castelintransilvania.ro/castle/rakoczi-banffy-kastely-gyalu/ Gilău, str. Principală, județul Cluj. Înscrieri la castle@pontgroup.org

 

Castelul Kornis – Mănăstirea

Castelul a devenit proprietatea familiei Kornis în 1602. Ultimele lucrări de construcție la castel s-au realizat la comanda lui Kornis Zsigmond, astfel în 1702 s-a realizat turnul de poartă cu pod rabatabil și groapa cu lupi. Deasupra porții se vede și azi blazonul familiei Kornis, cât și anul construcției. Clădirea rămasă fără stăpân a fost devastată de săteni, iar ceea ce nu s-a putut fura, era incendiată. Colecția de 9000 de volume din bibliotecă a fost aruncată în Someș. 

24 mai

Castelul va găzdui tururi ghidate, competiții organizate de grupul de cercetași din Gherla, vor avea loc dansuri foclorice, prin Fundația Téka, ateliere de lucru manual, meciuri de fotbal, competiții culinare, va fi amenajată o zonă de relaxare pentru picnic. Adrese utile:
http://coalitie.castelintransilvania.ro/castle/kornis-kastely-szentbenedek/; https://www.facebook.com/korniskastely/ ; https://www.facebook.com/events/998046007030263/ Localitatea Mănăstirea nr. 160-161, județul Cluj. Înscrieri la castle@pontgroup.org

 

Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești

Castelul din Brâncovenești este cunoscut în primul rând pentru rolul său central în viața literară în secolul al 20-lea, după ce în anul 1926 baronul János Kemény a înființat în parcul castelului comunitatea literară „Helikon” cu participarea a celor mai renumiți scriitori din Transilvania. Castelul este deschis vizitatorilor zilnic între orele 10:00 – 18:00. La cerere proprietarii oferă ghidare.

26 mai

Castelul va găzdui tururi ghidate, atelier de colorat pe planșe gigantice, concert de vioară, dansuri populare, o expoziție a pictorilor din Târgu Mureș, iar vizitatorii vor avea ocazia să vină la picnic. Adrese utile: http://www.kemenyinfo.hu/; www.marosvecs.com; https://www.facebook.com/MarosvecsiKemenyVarkastely Înscrieri la: castle@pontgroup.org Brâncovenești, str. Castelului nr. 215, județul Mureș. Telefon: +40 741225141

 

 

Castelul Urmánczy – Toplița

Castelul Urmánczy din Toplita a fost construit între anii 1903-1906, pe malul râului Mureș. Proprietarul de la acea dată a fost Urmánczy Jeromos, de origine armeană. Castelul a fost construit în stil Art Nouveau combinat cu caracteristicile speciale legate de numele arhitectului renumit Kós Károly, un stil special în contextul arhitecturii castelelor din Transilvania. Momentan castelul nu are nici o funcție, dar poate fi vizitat la cerere, și poate găzdui evenimente culturale.

27 mai

Castelul va găzdui tururi ghidate, ateliere creative, treasure hunt, activități în aer liber pentru copii (face painting, atelier de colorat pe planșe gigantice, baloane de săpun, joacă alături de animale). Vizitatorii pot sta la picnic. Adrese utile: http://coalition.castleintransylvania.ro/castle/urmanczy-kastely-marosheviz-3/; https://www.facebook.com/castelulUrmanczykastely/ Înscrieri la castle@pontgroup.org. Toplița, str. Mihail Kogălniceanu nr. 17, județul Harghita. Telefon: +40 733309791 E-mail: szabotekla@yahoo.com

 

Castelul Mikes – Zăbala

Clădirea castelului este folosită de către familia Roy Chowdhury-Mikes ca locuință, dar pe proprietate există mai multe case de oaspeți care oferă acomodare și masă, dar există și restaurant, spații special amenajate pentru conferințe și petreceri. Două dintre clădirile anexe sunt de asemenea monumente istorice. Castelul Mikes, împreună cu fascinantului parc englez cu lacuri frumoase, alee simetrice și clădirile anexe recent renovate, se poate vizita oricând, după cerere se oferă ghidare în trei limbi.

26 – 27 mai

Castelul va găzdui activități de treasure hunt, atelier de colorat pe planșe gigantice, concert de vioară, expoziție de castele din hârtie. Familiile se pot bucura de o zi la picnic. http://coalition.castleintransylvania.ro/castle/mikes-kastely-zabola-2-2/; http://www.zabola.com/https://www.facebook.com/ZabolaEstate/ https://www.facebook.com/ZabolaEstate/; instagram.com/zabolaestate Înscrieri la castle@pontgroup.org Zăbala nr. 437, județul Covasna. Telefon: +40 724003658

 

 

Castelul Kálnoky – Micloșoara

Castelul frumos restaurat funcționează ca și muzeu. Vizitatorii pot observa dormitoare și saloane mobilate în stilul secolului al XIX-lea. În trei camere se pot observa caraceristicile stilului de viață al secolului al XVII-lea și al secolului al XIX-lea, iar la parterul bastionului se pot vedea diferite descoperiri arheologice. Subsolul castelului găzduiește o cafenea și o cramă, atmosfera spațiului fiind amplificată de reconstrucția unei bucătării din secolul al XVIII-lea.

26 mai

Castelul va găzdui activități de treasure hunt, plimbări pe ponei, curse de carting, dansuri populare, expoziție de soldăței. Familiile se pot bucura de o zi la picnic. http://coalition.castleintransylvania.ro/piknik-open-castles-week/; http://www.transylvaniancastle.com/; instagram.com/kalnokycastle Micloșoara nr. 201, județul Covasna. Telefon: +40 743477645 www.muzeulvietiitransilvanene.ro Înscrieri la castle@pontgroup.org