Anul European al Patrimoniului Cultural

Pe parcursul anului, vom sărbători diversitatea patrimoniului nostru cultural în întreaga Uniune Europeană, în plan național, regional și local. Scopul Anului European al Patrimoniului Cultural este acela de a încuraja cât mai mulți oameni să descopere patrimoniul național și european și să dezvolte un sentiment al apartenenței culturale în spațiul european. Sloganul acestei inițiative este: Patrimoniul nostru: unde trecutul întâlnește viitorul.

Anul 2018 va fi martorul a numeroase inițiative pe tot cuprinsul Europei cu scopul de a activa publicul, de a-l apropia și mai mult de patrimoniul lor cultural. Fiindcă patrimoniul cultural ne conturează identitatea în viața de zi cu zi. Este în jurul nostru, în orașele și comunele europene, în peisaje naturale și în situri arheologice. Nu se găsește doar în literatură, arhitectură, artefacte sau obiecte, ci se regăsește și în tradiții și meșteșuguri învățate de la înaintașii noștri, în poveștile pe care le spunem mai departe copiilor, în gastronomia locală și în producțiile cinematografice pe care le urmărim și în care ne regăsm.

De ce patrimoniu cultural?

Patrimoniul cultural reprezintă o valoare universală pentru fiecare dintre noi, pentru comunități și societăți. Este deosebit de important să-l conservăm și să-l oferim mai departe următoarelor generații. Ai putea crede că patrimoniul este ceva ce aparține exclusiv trecutului, ori ceva static, însă, de fapt, patrimoniul evoluează pe măsură ce evoluează și implicarea noastră. Mai mult, patrimoniul nostru are un rol de jucat în construirea viitorului Europei. De aceea, participarea celor tineri este foarte importantă.

Parimoniul cultural se manifestă în multe forme.

  • Tangibil – de exemplu, clădiri, monumente, artefacte, îmbrăcăminte, lucrări de artă, cărți, tehnologie, orașe istorice, situri arheologice etc.
  • Intangibil – practici, obiceiuri, expresii, cunoaștere, meșteșuguri și instrumentele aferente, spații culturale, iar tot aici sunt incluse limba, dialectele,  tradițiile locale, artele performative.
  • Natural – peisaje, floră și faună.
  • Digital – reprezentând resurse care au fost create în formă digitală (artă digitală sau animație) ori acele lucruri care au fost prelucrate digital în vederea conservării lor (cuprinzând texte, fotografii, imagini video, înregistrări).

Celebrând patrimoniul nostru cultural descoperim diversitatea dar și lucrurile care ne unesc și astfel putem iniția o conversație inter-culturală despre toate aceste lucruri. Și ce altă formă mai interesantă și mai frumoasă de a ne îmbogăți viața decât prin a descoperi în mod și mai larg cine suntem, de fapt.

De aceea, patrimoniul cultural nu ar trebui lăsat pradă uitării, distrugerii sau degradării. Pentru acest motiv, în 2018, căutăm modalități de a-l pune în prim plan și de a-l prețui mai mult decât până acum.

 

Ce se întâmplă în 2018?

Anul 2018 este dedicat explorării, aprecierii și bucuriei de a celebra patrimoniul cultural. Fiecare este invitat să ia parte la miile de activități ce au loc în toată Europa, cu scopul de a implica publicul într-un mod cât mai apropiat de ceea ce înseamnă moștenirea culturală comună nouă, celor de azi, a celor din trecut, cât, mai ales, a următoarelor generații.

În plan european, toate insituțiile europene sunt implicate pentru reușita acestui an. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Europei, de asemenea, Comitetele Regionale și Comitetele Europene Economice și Sociale wor organiza evenimente și vor lansa proiecte centrate pe semnificația acestui an.

Pentru marcarea acestui an și pentru consolidarea tuturor acestor eforturi și după 2018, Comisia Europeană, în colaborare cu Consiliul Europei, UNESCU și alți parteneri, vor derula 10 proiecte cu impact pe termen lung. Aceste vor include activități în școli și inițiative de cercetare pentru căutarea soluțiilor inovative de a refolosi clădiri de patrimoniu. Obiectivele sunt coordonate către ideea de a schimba modul în care interacționăm cu patrimoniul cultural, pentru a ne bucura de el, pentru a-l proteja și a-l promova, cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor cetățenilor, în urma demersurilor depuse pe parcursul Anului European al Patrimoniului Cultural.

Mai multe:

https://europa.eu/cultural-heritage/